dijous, 26 de maig del 2011

Víctor Català

Caterina Allbert és el nom real d'aquesta escriptora coneguda pel nom de Víctor Català. Aquest pseudònim es deu a la discriminació sexista existent a la seva època, doncs si no escrivia sota el nom d'un home, el públic no en faria cas. Nasqué a l'Escala el 1869, aquest poble, arrant de mar però també prop de la serra de Montgrí,  va inspirar profundament la seva obra literaria. No va  ser instruïda a l'escola ja que no va passar-hi gaire temps, però visqué sempre en un ambient culte i això li va proporcionar una formació prou digne. Ben aviat començà a dibuixar, pintar i escriure. La part d'escriptora li provenia de la seva mare i l'àvia materna, que també ho eren. La seva formació literària es majoritàriament autodidacta ja que va rebre classes però no van ser rellevants en la seva vida.
Es va donar a conèixer per primera vegada als Jocs Florals d'Olot de 1898 sota el seu propi nom, Caterina Albert, i va ser premiada pel seu monòleg La Infanticida. En saber-se que havia provocat  un gran escàndol quan es va saber que havia estat escrit per una dona, va decidir el pseudònim pel qual tots la coneixem avui:  Víctor Català.
 Per aquest escàndol, evitava donar-se a  conèixer públicament, tot i així va estgablir amistat amb grans escriptors de l'època com Narcís Oller i Joan Maragall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada