dijous, 30 de setembre del 2010

Textos, arguments i debats

Ei pingüinencs!!

Tot seguit procedirem a l'anàlisi de l'article sobre el Quart Cinturó del diari "Avui".

Per començar, cal dir que el text té bastanta coherència, doncs està ben ordenat i estructurat i presenta les idees de forma clara, a més s'agraeix que faci una descripció dels fets de forma més o menys cronològica. L'únic que si troba a faltar (però cosa comprensible tractant-se d'un diari minimament seriós) és que no es defineix en una postura molt clara, simplement informa sobre les diferents opcions sense donar a entendre quina és la que prefereixen. Malgrat tot, es veu, per exemple, que no donen suport al tripartit i fa pensar que estan a favor de l'oposició (CiU) o en contra del tripartit.
El text està ben cohesionat, doncs l'ha escrit una persona instruida en llengua i, per tant, amb un mínim d'idea sobre com expresar-se. Malgrat això, en alguns punts fa salts cronològics sobtats, cosa que fa que t'hagis de llegir el fragment dues vegades per entendre-ho completament. En alguna part (per exemple en el segon paràgraf) seria d'agraïr l'ús d'alguna coma més.
L'artícle està ben adequat a la situació comunicativa, doncs utilitza el llenguatge i vocabulari propis d'una situació formal (obvi al tractar-se d'una publicació en un diari) i utilitza la varietat estàndard del català. Tot i utilitzar un registre formal, és comprensible amb uns nivells mínims de català.
Pel que fa a la correcció lingüística, trobem en el quart paràgraf: "dels trànsits del vallès", i considerem que l'opció correcta seria "del trànsit del Vallès". Més endavant també trobem un fragment on, en comptes de posar "l'AP-7", escriuen "la AP-7". També podriem dir que en molts llocs es parla de "els trànsits" quan potser seria més correcte parlar de "el trànsit" (per exemple, en l'antepenúltim paràgraf). Destacar també, en l'última frase de l'artícle, l'ús d'un mot en llatí "habemus", que s'utilitza per exagerar o posar ènfasi en alguna cosa, en aquest cas en que fa 36 anys que es delibera sobre el quart cinturó. Per acabar, escriuen "Pimec" quan el més habitual és "PiMEC".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada