dijous, 23 de setembre del 2010

Sobre les enciclopèdies

A continuació us responem les preguntes sobre les enciclopèdies:

1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?

Sí que hem utilitzat la Viquipèdia, per buscar informació sobre diversos temes, tot i que la informació que es troba no sempre és verídica. No hi hem fet mai cap aportació.

2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?

Els diversos erudits sobre els temes, però més concretament, les redacten filòlegs. És a dir, els erudits donen la informació i els filòlegs les redacten.

3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:
a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa??
A les enciclopèdies en paper només hi escriuen els erudits, en canvi en les eniclopèdies col·laboratives hi pot escriure qualsevol persona, sempre i quan respecti unes normes establertes per la pròpia enciclopèdia i el seu article sigui revisat pels creadors ("altos mandos") de l'enciclopèdia.

b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?

Que hi escriuen perquè volen, no per obtenir una remuneració econòmica. Els mou l'afany de compartir els seus coneixements, potser donar-se a conèixer en el món cultural o simplement per que volen millorar o ampliar informació sobre un tema.

c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No té perquè, doncs si el treball que fas t'agrada i a més el fas per voluntat pròpia, com a cosa extra, és més satisfactori que fer una cosa que no t'agradi i cobrar molt.

4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
És una bona noticia, doncs demostra que els catalans s'interesen i s'impliquen en els projectes de la Viquipèdia, i a més amb articles de qualtitat. Això també és bo per la difusió del català, doncs permet a gent d'arreu del món aprendre el català. Gràcies a això, el català millorarà en la seva difusió i es donarà a conèixer, fent així un pas més cap a l'autodeterminació.

5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).


Perquè els alumnes l'utilitzaven com a font d'informació, i, encara que els articles són revisats, hi havia dades i fets completament falsos. És per això que en van vetar l'excès. Això succeix perquè la gent que hi escriu, pot estar sotmesa a manipulacions, soborns, falses informacions...

6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?

Demostra que, tot i ser una enciclopèdia lliure i tot això, els artícles de la Wikipedia (i Viqupèdia) estan molt manipulats pels interessos de partits polítics i grans empreses multinacionals, doncs impedeixen que qualsevol autor més o menys objectiu, pugui tenir una visió crítica amb els seus productes i/o ideologies. És un indici més que el món està totalment dominat per una serie de persones (o empreses o organismes nacionals) que no permeten que res ni ningú pugui tacar la seva imatge, encara que per fer-ho hagin de recorrer a les mentides i a la manipulació d'articles d'una enciclopèdia col·laborativa. Ens torna a ensenyar que fins i tot la informació que creiem objeciva pot haver estat manipulada pels capitalistes, globalitzadors, polítics i altres xusmes del planeta.


7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?

Un grup de gent realitzant una torre humana. Té un valor simbòlic, doncs vol representar que si les persones col·laboren, es poden fer coses molt grans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada